9.4 C
Kyiv
Вівторок, 8 Жовтня, 2024

UAnimals проведе у Варшаві Марш проти екоциду росії
(pivdenukraine.com.ua)

Найпопулярніші

Організація з порятунку тварин та довкілля UAmimals спільно з соціальною ініціативою «Євромайдан-Варшава» проведуть Марш проти екологічних злочинів росії. 

Організатори хочуть закликати світову спільноту притягнути країну-агресорку до відповідальності за екоцид. 

Мітинг відбудеться 19 жовтня о 14:00 у Варшаві.

Місце початку Маршу: Замкова площа.

«З початком повномасштабного вторгнення ми змушені не лише займатися нашими внутрішніми питаннями, а й рятувати тварин та природу від зовнішнього агресора. Для цього нам потрібна підтримка інших країн, тому з 2022 року проводимо марші за кордоном. Природа не має меж, тому забруднення вже поширюються на сусідні країни та мають низку наслідків: від впливу на зміни клімату до погіршення здоровʼя людей», — каже керівниця відділу стратегічних ініціатив UAnimals Ольга Чевганюк.

Цьогорічний Марш проходить у межах кампанії #StopEcocideUkraine, яка закликає покарати росію за екоцид, зокрема за підрив дамби Каховської гідроелектростанції. UAnimals також прагне долучити міжнародну спільноту до розмінування земель — наразі 30% України всіяно мінами, в еквіваленті — це 58% площі Польщі.

Довідка

Екоцид — масове знищення рослинного та тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також інші дії, які можуть спричинити екологічну катастрофу. В Україні екоцид вважається особливо тяжким злочином і карається позбавленням волі від 8 до 15 років. У світі питання екоциду регулює Конвенція ООН про заборону військового чи будь-якого іншого ворожого застосування засобів впливу на природне середовище 1976 року та Додатковий протокол 1 до Женевських конвенцій від 1949 року й ще низка нормативно-правових документів.

 

За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, через агресію росії українське довкілля зазнало збитків на майже 2,5 трильйони гривень. Кількість зафіксованих злочинів росіян проти природи перевищує 5,5 тисяч. Повномасштабна війна в Україні спричинила катастрофічні наслідки для довкілля. Станом на лютий 2024 року: 

 

  • Понад 40% лісових пожеж виникають через російські обстріли.
  • 67 532 788 тонн шкідливих викидів в атмосферне повітря.
  • У водні об’єкти України потрапило 1600 тонн забруднювальних речовин.
  • Відбулася наймасштабніша екологічна катастрофа за останні десятиліття — підрив греблі Каховської ГЕС.

Запис UAnimals проведе у Варшаві Марш проти екоциду росії спершу з’явиться на Український південь – новини Херсонщини і України.

УКРАЇНСЬКИЙ ПІВДЕНЬ

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини