В Польщі готують улюблений багатьма українцями салат під назвою “Оселедець під шубою” або по-простому “Шуба” з деякими змінами. Польський варіант також на основі філе оселедця та варений буряк, але він має свої особливості і є значно легшим.
Власним рецептом смачного салату поділилася українська кулінарка, яка живе у Польщі, авторка food-блогу PicanteCooking Вікторія Попін.
Читайте також: Справжня вітамінна бомба: як приготувати буряк по-корейськи.
За її словами, “оселедець під периною” – це польська версія нашої “Шуби”, хоча і з незвичними для українців інгредієнтами.
В основі цього салату так само оселедець та буряк, і всі інгредієнти викладається шарами. Однак польська версія салату легша – в ній немає картоплі та моркви, а пікантного смаку надають яблука та квашені огірки.
Подавати салат радять із запеченою картоплею.
Інгредієнти
- Буряк варений – 2 шт.
- Оселедець, філе – 4 шт.
- Квашені огірки – 2 шт.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Яблуко – 1 шт.
- Цибуля червона – 1 шт.
- Майонез 67% – 120 г
- Сметана 15% – 2 ст. л.
- Олія – 40 мл
- Сіль – за смаком
- Лимон, сік – 15 мл
- Лимон, цедра – 20 г
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зелена цибуля – за смаком
Читайте також: Святковий варіант салату “Олів’є” – здивуйте своїх гостей.
Як готувати “Оселедець під периною”
Буряк, яблуко та огірок нарізаємо дрібними кубиками, попередньо вичавивши з огірків зайву рідину.
Очищений оселедець кладемо в глибоку миску, додаємо олію, сік половини лимона та половину цедри. Залишаємо рибу маринуватися на 30 хвилин.
Готуємо соус: змішуємо майонез, сметану, сіль, сік другої половини лимона та другу половину цедри.
Варені яйця очищуємо від шкаралуп, один жовток відкладаємо для прикраси салату, решту жовтків разом із білками нарізаємо не надто дрібними кубиками.
На велику тарілку кладемо стінки роз’ємної форми для торта 20-24 см діаметром, на дно викладаємо оселедець, поливаємо його рівномірно невеликою кількістю соусу, а зверху викладаємо шарами цибулю, яблука й знову поливаємо невеликою кількістю соус.
Читайте також: Готується за лічені хвилини: рецепт легкого салату з консервованим тунцем.
Наступними шарами викладаємо яйця та квашений огірок і знову поливаємо рівномірно невеликою кількістю соусу і нарешті викладаємо буряк. Готовий салат у формі поливаємо рештою соусу.
На дрібній тертці натираємо жовток і посипаємо ним поверхню буряка. Прикрашаємо салат зеленою цибулею.
Обережно прибираємо стінку роз’ємної форми і подаємо салат до столу.
“На наступний день салат “Оселедець під периною” не менш смачний, хоч на відміну від класичного рецепта салату “шуби”, цей не робиться ще смачнішим, бо він одразу зроблений вже дуже смачним”, – зауважила Вікторія.