-0.7 C
Kyiv
Четвер, 19 Грудня, 2024

Авдіївська каша рецепт – як приготувати українську страву
(apostrophe.ua)

Найпопулярніші

Якщо зазирнути у Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України, то під номером 41 у ньому можна знайти авдіївську кашу. Ця каша походить з героїчного міста Авдіївка на Донеччині, де українські захисники майже два роки тримали оборону, і має дивовижну історію – у радянські часи рецепт приготування каші було втрачено.

Як приготувати знамениту авдіївську “гонорову” кашу розповіла фудекспертка Світлана Левицька, яка популяризує автентичні українські рецепти.

Читайте також: Яким був український борщ 300 років тому: справжній автентичний рецепт.

За переказами місцевих мешканців, авдіївську кашу точно готували в другій половині ХІХ століття. Чи існував рецепт раніше — невідомо. Про цю особливу кашу згадала завідувачка Авдіївського народного музею історії Тетяна Переверзєва, вона ж взялась відроджувати її рецепт. Розпитавши місцевих старожилів, жінка зрештою реконструювала страву.

“Авдіївська каша – гонорова. Це ще один елемент нашої гастроспадщини. Каша має легку подібну до суфле текстуру, неймовірний яскравий колір і неперевершений смак. Ви повинні хоч раз її спробувати – зберігайте!

Назва каші – гонорова, бо інгредієнти не з дешевих, вона дуже ситна і приготування займе трохи часу. Зазвичай цю страву готували на свята, весілля та поминки”, – розповіла фудекспертка.

Для страви потрібно брати жирне домашнє молоко або ж навіть і вершки, великий шмат масла, десяток яєць, якісний рис.

Читайте також: Сало в буряковому квасі – давній рецепт української закуски.

Інгредієнти:

  • Рис, обовʼязково круглий – 1 склянка
  • Яйця – 10 штук
  • Жирне молоко або вершки – 3 склянки
  • Масло – 250 г
  • Цукор – 3 ст.л
  • Сіль – 1 ч.л
  • Родзинки або інші сухофрукти для подачі.

Як приготувати авдіївську кашу

1. Рис добре промиваємо і проварюємо в киплячій воді 2 хвилини. Потім зливаємо воду, рис промиваємо і добре просушуємо крупу на рушнику.

2. Яйця збиваємо в однорідну масу.

3. До молока додаємо масло, цукор, сіль, всипаємо рис і варимо 5 хвилин.

4. Поступово вливаємо яйця, безперервно помішуючи.

5. Доводимо до кипіння, накриваємо кришкою і загортаємо у теплу ковдру. Залишаємо на 2-3 години.

Читайте також: Знаменита Смідинська капуста по-новому – сучасна версія делікатесу з Волині.

6. Подаємо із попередньо замоченими сухофруктами.

“Це дуже смачно! Це так смачно, що відірватись неможливо!”, – зауважила Світлана і порадила обов’язково приготувати цю смачну “гонорову” кашу.

Цікаві новини для вас:

  1. Готуємо українські палюшки – особливий рецепт лінивих вареників.
  2. Лиганці – це карпатські вареники без борошна: як приготувати смачну українську страву.
  3. Деруни з курячим філе і без борошна: дізнайтеся, як зробити цю просту страву.

Апостроф

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини