Як добре, що какао перестало вважатися виключно дитячим напоєм, а мода на кавові шедеври ніколи й не зникала. Про те, в чому різниця між цими запашними напоями, який із них корисніший і як обирати зілля до смаку – розповідають фахівці New Tea.
Звичайно, смаки кави й какао важко сплутати. Однак, що ж робить їх настільки унікальними та впізнаваними? І чи дійсно обидва напої корисні по-своєму? Про все це ми розпитали фахівців, щоб якомога скоріше розповісти вам, чим саме відрізняються кава й какао.
Кава й какао: різниця смаків
Солодкий насичений шоколадний смак какао не порівняти ні з чим. Обираючи какао, купити варто те, з якого вийде не лише молочний, а й густий шоколадний напій. За це відповідає достатня жирність продукту (більше 20%) і, звичайно ж, перевірений бренд.
Варто зауважити, що при виборі какао ціна не є першочерговим показником: багато виробників пропонують смачнюще й по-справжньому якісне какао за досить доступною вартістю. Головне – правильно обрати місце покупки.
Із кавою все дещо інакше. На те, чи справжньою є кава, ціна може вказувати досить прямо, і залежить від:
- країни походження;
- унікальності зерен;
- сорту кави;
- бренду.
Щоб зрозуміти, які зерна краще обрати саме вам, слід визначитися, які смакові характеристики вам ближчі:
- виражена гірчинка та кофеїновість – робуста;
- ніжність та аромат – арабіка;
- більш чи менш виражена кислинка – різноманітні бленди кави.
Можна спробувати й більш екзотичні кавові сорти, однак, щоб почати свою свідому подорож кавовими смаками, варто спочатку визначитися, що саме ви цінуєте в напої.
Користь какао й кави
Головна відмінність між какао й кавою – в хімічному складі та ефекті, який чинять напої на організм:
- Кава тонізує, бадьорить, допомагає зібрати сили, сконцентруватися, прокинутися. Однак, надлишок кофеїну призводить до безсоння, дратівливості та знервованості. А під час лактації, активного росту (в підлітковому віці) та за наявності серцево-судинних захворювань до споживання кави варто ставитися з максимальною обережністю.
- Какао має у складі унікальні речовини, які притаманні лише какао-бобам: фенілетиламін та анандамід. Обидва ці елементи покращують настрій та чинять потужний антидепресивний ефект. А фенілетиламін ще називають «молекулою закоханості»: його аналог виробляється в людському організмі, коли в людини виникають сильні почуття. Як після цього не любити какао?
Калорійність напоїв також різниться:
- кава без підсолоджувачів має не більше 5 кал;
- какао вміщує від 80 до 130 ккал і більше природних цукрів, через що цей напій варто з обережністю вживати на дієті чи при діабеті.
Не може не порадувати те, що за неможливості споживати один напій, ви завжди можете обрати інший: солодкий і некофеїновий чи заряджаючий і благородно гіркий.
Купити каву, що відповідає саме вашим вподобанням, і по-справжньому ощасливить ваші смакові рецептори, ви можете просто зараз за посиланням https://newtea.ua/kava. А какао, яке поверне в дитинство і зробить затишним навіть найпохмуріший день, можна знайти в каталозі New Teaза посиланням https://newtea.ua/kakao.