Вареники – це, мабуть, найпопулярніша, поряд з українським борщем, національна страва у вигляді відвареного прісного тіста з начинкою. Вареники готують з різноманітними начинками – картоплею, капустою, сиром та ягодами, а приготування їх, напевно, відомо всім.
Однак є цікавий автентичний рецепт приготування вареників, який був поширений на Черкащині. Саме про нього розповіла фудекспертка Світлана Левицька, яка популяризує давню українську кухню.
Читайте також: Яким був український борщ 300 років тому: справжній автентичний рецепт.
“Один з найтепліших спогадів мого дитинства, яке я проводила у бабусі на Черкащині. Вона готувала смачні і духмяні вареники, які запікала в печі”, – розповіла блогерка.
За її словами, вона адаптувала рецепт під сучасні реалії, а приготувала вареники особливим способом – без варіння у великій каструлі.
Для тіста:
- Кисле молоко або кефір – 500 мл
- Сода – 1.5 ч.л
- Сіль – 1 ч.л
- Борошно ~ 700 г (сміливо зразу додавайте 650, а далі дивіться по консистенції)
Замішуємо тісто на вареники і даємо йому постояти хвилин 20-30.
Для начинки:
- Кисломолочний сир – 500 г
- Цукор – 50 г
- Яйце – 1 шт
- Сіль – дрібка
Читайте також: Шпундра – українська страва зі свинини у буряковому квасі: як її готувати.
Для заливки:
- Сметана (в ідеалі домашня) – 200 г
- Яйце
- Сіль, цукор, ваніль чи цедра – за смаком
1. Кисломолочний сир перетираємо через сито або пропускаємо через мʼясорубку. Додаємо яйце, сіль, цукор і перемішуємо.
2. Ліпимо вареники. “Бабуся моя ліпила здоровенні, розміром з долоню, в дитинстві вони мені видавались просто гігантськими. Я трохи менші зліпила, але сильно теж не дрібнила”, – розповіла блогерка.
3. Готуємо вареники на сковороді – так вони гарантовано не розлізуться. На дно сковороди треба застелити марлю, залити половину ємності киплячою водою. Варимо вареники у сковороді під кришкою 5 хвилин. Окріп слід доливати з кожною порцією вареників.
Читайте також: Засновник гурту “Перкалаба” поділився оригінальним рецептом бограча.
4. Готові вареники викладаємо у ємність для запікання, перемішуючи кожен шар вершковим маслом. “Потрібно розраховувати на обʼєм вдвічі більший за обʼєм вареників, бо в духовці вони підростуть”, – додала Світлана.
5. Для заливки змішуємо сметану з яйцем, додаємо сіль, цукор, ваніль чи цедру – за смаком. “У мене на цю кількість вареників пішла подвійна порція заливки, хотілось покрити їх повністю”, – додала блогерка.
6. Запікаємо при 180 градусах близько 40 хвилин.
“Слідкуйте, щоб пропеклася середина. Якщо хочете підрум’янити, відкрийте кришку в середині випікання. Але можна не румʼянити. Смачно і так, і так. Подаємо гарячими. Смачного!”, – резюмувала блогерка.