2.1 C
Kyiv
Середа, 18 Грудня, 2024

Вареники на сковороді під заливкою
(apostrophe.ua)

Найпопулярніші

Вареники – це, мабуть, найпопулярніша, поряд з українським борщем, національна страва у вигляді відвареного прісного тіста з начинкою. Вареники готують з різноманітними начинками – картоплею, капустою, сиром та ягодами, а приготування їх, напевно, відомо всім.

Однак є цікавий автентичний рецепт приготування вареників, який був поширений на Черкащині. Саме про нього розповіла фудекспертка Світлана Левицька, яка популяризує давню українську кухню.

Читайте також: Яким був український борщ 300 років тому: справжній автентичний рецепт.

“Один з найтепліших спогадів мого дитинства, яке я проводила у бабусі на Черкащині. Вона готувала смачні і духмяні вареники, які запікала в печі”, – розповіла блогерка.

За її словами, вона адаптувала рецепт під сучасні реалії, а приготувала вареники особливим способом – без варіння у великій каструлі.

Для тіста:

  • Кисле молоко або кефір – 500 мл
  • Сода – 1.5 ч.л
  • Сіль – 1 ч.л
  • Борошно ~ 700 г (сміливо зразу додавайте 650, а далі дивіться по консистенції)

Замішуємо тісто на вареники і даємо йому постояти хвилин 20-30.

Для начинки:

  • Кисломолочний сир – 500 г
  • Цукор – 50 г
  • Яйце – 1 шт
  • Сіль – дрібка

Читайте також: Шпундра – українська страва зі свинини у буряковому квасі: як її готувати.

Для заливки:

  • Сметана (в ідеалі домашня) – 200 г
  • Яйце
  • Сіль, цукор, ваніль чи цедра – за смаком

1. Кисломолочний сир перетираємо через сито або пропускаємо через мʼясорубку. Додаємо яйце, сіль, цукор і перемішуємо.

2. Ліпимо вареники. “Бабуся моя ліпила здоровенні, розміром з долоню, в дитинстві вони мені видавались просто гігантськими. Я трохи менші зліпила, але сильно теж не дрібнила”, – розповіла блогерка.

3. Готуємо вареники на сковороді – так вони гарантовано не розлізуться. На дно сковороди треба застелити марлю, залити половину ємності киплячою водою. Варимо вареники у сковороді під кришкою 5 хвилин. Окріп слід доливати з кожною порцією вареників.

Читайте також: Засновник гурту “Перкалаба” поділився оригінальним рецептом бограча.

4. Готові вареники викладаємо у ємність для запікання, перемішуючи кожен шар вершковим маслом. “Потрібно розраховувати на обʼєм вдвічі більший за обʼєм вареників, бо в духовці вони підростуть”, – додала Світлана.

5. Для заливки змішуємо сметану з яйцем, додаємо сіль, цукор, ваніль чи цедру – за смаком. У мене на цю кількість вареників пішла подвійна порція заливки, хотілось покрити їх повністю”, – додала блогерка.

6. Запікаємо при 180 градусах близько 40 хвилин.

“Слідкуйте, щоб пропеклася середина. Якщо хочете підрум’янити, відкрийте кришку в середині випікання. Але можна не румʼянити. Смачно і так, і так. Подаємо гарячими. Смачного!”, – резюмувала блогерка.

  • Раніше ми розповіли, як приготувати голубці з цибулі – їхній смак змусить забути про класичні.
  • Читайте також на theLime рецепт смачних картопляних книдлів з м’ясом.
  • Цікаві новини для вас:

    1. Авдіївська “гонорова” каша – як приготувати знамениту страву з героїчного міста
    2. Знаменита Смідинська капуста по-новому – сучасна версія делікатесу з Волині.
    3. Сало в буряковому квасі – давній рецепт української закуски.

    Апостроф

    Цікаве

    НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

    введіть свій коментар!
    введіть тут своє ім'я

    Останні новини