26.5 C
Kyiv
Середа, 24 Липня, 2024

Навчання рибництву та догляду за водними біоресурсами
(1.zt.ua)

Найпопулярніші

Водне середовище є важливою складовою усієї біосфери з точки зору впливу на екологію та людську життєдіяльність, зокрема, як у практичному аспекті, так і в чисто культурно-естетично. Тож, не дивно, що здобуття вмінь та навичок з догляду, утримання чи примноженні водних біоресурсів приваблює деяких людей. У Житомирі, на базі Поліського національного університету існує навіть окрема галузь, де можна отримати такі знання.

Завідувач кафедри водних біоресурсів, аквакультури та природничих наук Микола Світельський розповідає, що основним напрямом вивчення цієї спеціальності є охорона, збереження, відтворення та використання водних біоресурсів і це може бути дуже важливим для тих, хто хоче в подальшому пов’язати своє життя із аквасферою:

“Аквакультура займається охороною, збереженням, відтворенням та використанням водних біоресурсів. Освітньо-професійна програма орієнтована на студентів, які в подальшому будуть пов’язувати своє життя з водними об’єктами, зокрема з біологічними об’єктами – це риби, ракоподібні, водорості, які можна використовувати.

Ми маємо два напрямки.Ннавчаємо по напрямках акваріумістики та аквадизайну, і промислове рибництво. Навчання акваріумістиці дозволяє створювати штучні екосистеми і контролювати процеси, які відбуваються – це гідрохімія, гідробіологія, тобто, параметри, які дозволяють впливати на стан біологічних об’єктів в мініекосистемах”.

Окрім цього, важливою частиною цієї спеціальністю є розведення та утримання унікальних та екзотичних для нашого регіону видів риб, раків та інших представників водної фауни, зокрема: австралійський рак, креветка, особливі підвиди коропів, товстолобів, білий амур та інші. Також викладачі кафедри надають консультації з організації різних екосистем, аквасередовищ тощо.

Разом з тим, на спеціальності проводяться фундаментальні дослідження в напрямі функціонування та адаптації біологічних систем, зокрема, кафедра прийняла участь в конкурсі МОН з проєктом “Екологічні аспекти утримання десятиногих ракоподібних за різних систем вирощування. В результаті співпраці з Білоцерківським національним аграрним університетом отримані патенти “Спосіб підвищення темпу росту та виживаності стерляді” і “Спосіб анестезії хижих видів риб”

Детальніше дивіться у нашому відеоматеріалі.

1.zt.ua

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини