19.4 C
Kyiv
Субота, 27 Липня, 2024

Пандемія ожиріння охопила понад мільярд людей у всьому світі — дослідження
(health.fakty.com.ua)

Найпопулярніші

Згідно з глобальним аналізом, опублікованим у The Lancet, загальна кількість дітей, підлітків і дорослих в усьому світі, які страждають на ожиріння, перевищила один мільярд у 2022 році. За словами експертів, ожиріння стало найпоширенішою формою неповноцінного харчування в більшості країн.

Вікові групи

Аналіз за віковими групами показав, що:

  • серед дітей та підлітків рівень ожиріння в чотири рази перевищив показник 1990 року;
  • серед дорослих рівень ожиріння більш ніж подвоївся у жінок і майже потроївся у чоловіків.

Зазначають, що загалом 2022 року 159 млн дітей і підлітків та 879 млн дорослих жили з ожирінням.

Зараз дивляться

– Викликає велику тривогу той факт, що епідемія ожиріння, яка була очевидна серед дорослих у більшій частині світу в 1990 році, тепер позначається на дітях шкільного віку та підлітках, – зазначив професор Імперського коледжу Лондона Маджид Еззаті.

Дослідження

Під час дослідження понад 1 500 вчених проаналізували вимірювання ваги і зросту більш ніж 220 млн осіб у віці п’яти років і старше (63 млн у віці від 5 до 19 років і 158 млн у віці 20 років і старше), які представляють понад 190 країн. Часовий період – з 1990 по 2022 роки.

Найвищі показники

Країнами з найвищою поширеністю ожиріння у 2022 році були острівні держави Тонга та Американське Самоа для жінок і Американське Самоа та Науру для чоловіків у Полінезії та Мікронезії, де понад 60% дорослого населення жили з ожирінням.

Автори визнають деякі обмеження свого дослідження. За їхніми словами, хоча індекс маси тіла (ІМТ) є недосконалим показником ступеня і розподілу жиру в організмі, він широко фіксується в опитуваннях населення, що уможливлює проведення подібних аналізів.

Також спостерігалися відмінності в наявності даних за віковими групами – серед осіб віком від п’яти до дев’яти років і людей, старших за 65 років, що збільшувало ступінь невизначеності оцінок для цих категорій.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

ФАКТИ

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини