16.5 C
Kyiv
Четвер, 25 Липня, 2024

Звіт ISW 29.02.2024 – навіщо Кремль повернув посаду замполітів до органів влади
(news.telegraf.com.ua)

Найпопулярніші

Завданням замполітів буде просувати ідеологічні наративи російського терористичного режиму та стежити, щоб Путіна підтримували

Російський диктатор Володимир Путін підписав указ, який встановлює в усіх федеральних органах влади в Росії високі посади для пропаганди патріотизму та історії. Указ, скоріше за все, спрямований на посилення інформаційного та ідеологічного контролю над державними службовцями; фактично, Путін повертає до життя радянський інститут замполітів – тільки в його цивільній версії.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті за 29 лютого. Аналітики зазначають, що нова посада називається “заступник керівника з суспільно-політичної роботи”, тобто, це дійсно реанімація радянської посади замполіта.

“Російське опозиційне видання “Медуза” повідомила, що Росприродокористування опублікувало рекомендації щодо проведення суспільно-політичної роботи, у тому числі щодо зміцнення російського патріотизму та громадянської ідентичності, забезпечення розуміння та підтримки внутрішньої та міжнародної політики Росії”, – сказано у повідомленні.

Завданням замполітів буде просувати ідеологічні наративи російського терористичного режиму, спотворені історичні факти, насаджувати російський шовінізм, великодержавність та спостерігати, щоб підтримка дій Путіна не падала. Ці заходи, судячи з оприлюднених російських документів, визнані “необхідними”, щоб протидіяти так званому “навмисно спотвореному ідеологічному втручанню, яке нібито існує з боку антипутінських російських ЗМІ, а також іноземних джерел інформації. Аналогічні заходи російське Міністерство освіти пропонує встановити у вищих навчальних закладах.

Аналітики також зазначають, що реанімація радянської посади замполіта є частиною давніх зусиль путінського режиму щодо посилення контролю над російською інформаційною та культурною сферою. Російські ЗМІ підтвердили, що Кремль вивчав можливість такої реанімації ще у 2021 році, а вторгнення в Україну багатократно прискорило ці рішення.

Тим часом російська державна пропаганда та чиновники здебільшого проігнорували другу річницю вторгнення Росії в Україну 24 лютого. Скоріше за все, це зроблено заради того, щоб уникнути обговорення повної нездатності російського терористичного режиму досягти заявлених цілей в Україні попри величезні втрати.

Телеграф

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини