28.7 C
Kyiv
Вівторок, 23 Липня, 2024

Інтимне життя після фронту: чому багато пар стикаються з проблемами у сексі
(health.fakty.com.ua)

Найпопулярніші

Війна – це завжди надлюдські випробування і для тих, хто воює, і для тих, хто чекає з фронту своїх коханих. Зустрічі прагнуть обоє, мріють про неї. Але психологи все частіше констатують, що чоловіки, які повертаються з фронту, стикаються з проблемами у сексуальних стосунках.

Це породжує непорозуміння, роздратування і розгубленість у дружини чи коханої дівчини – мабуть, розлюбив.

Що ж насправді відбувається і чи можна цьому зарадити?

Зараз дивляться

Факти ICTV звернулися з цим питанням до медичної психологині, засновниці та керівниці секції ССТСР, тренінгового аналітика та супервізора УСП та УКПП, члена європейської асоціації сексуальної медицини, викладачки КІСПП Наталії Пільгук.

Психологиня називає декілька причин, які можуть призвести до складнощів в інтимних стосунках. І тут не завжди винен посттравматичний розлад, який часто трапляється у тих, хто був у епіцентрі жахіть війни.

Складно розслабитися

– Справді, не у всіх розвивається посттравматичний розлад, комусь вдається більш-менш адаптуватися до умов, а хтось просто не може цього зробити, – говорить Наталія.

Психологиня зазначає, що війна по-різному впливає на кожного, але всі, хто повертається,  відзначають неможливість розслабитися, а отже, й отримати сексуальне задоволення.

Побутує думка, що людина звикає до війни, до стану постійної напруги, до безперервного очікування небезпеки, до загрози смерті…

Але це ніколи не минає безслідно.

Фахівчиня пояснила, що військовим складно розслабитися, бо для них на підсвідомості це означає одразу бути вбитим. Цього відчуття неможливо позбутися.

Тому з’являються проблеми у сексі, коли військовий повертається до цивільного життя. Особливо від цього потерпають пари, де секс був єдиним що об’єднувало партнерів.

– Там, де не були розвинуті когнітивна й емоційна складова стосунків у вигляді відданості та близькості, – наголошує Пільгук.

Експертка зазначає, що дуже часто чоловіки, які повернулися з війни, говорять про те, що довга прелюдія, коли потрібно розслабитися та віддатися насолоді, їх лякає.

Відчуття провини

За словами Наталії Пільгук, погіршення сексуальних стосунків і проблеми зі збудженням найчастіше трапляються у чоловіків з низькою та середньою сексуальною конституцією. А також у тих, хто був, що називається, у самому пеклі й переніс надлюдську напругу.

Якщо чоловік на війні пережив якусь важку психологічну травму, наприклад, втрату побратима, він не може заспокоїтися. Поки він не впорається з цим, повернутися до любовних і сексуальних стосунків йому буде складно.

– Він постійно відчуватиме почуття провини і вважатиме розслаблення та заняття любовними утіхами зрадою побратимів, які загинули, – говорить фахівчиня.

Секс не для задоволення

Жінки на прийомі у медичного психолога часто кажуть, що чоловіки, які повернулися з фронту, надають перевагу швидкому та агресивному сексу. Зрозуміло, жінкам, які так довго чекали зустрічі, не вистачає попередньої ласки, близькості та ніжності.

– Але чоловіки часто пояснюють, що втратили цю здатність, – зазначає Наталія.

Психологиня пояснює – це пов’язане з тим, що війна сприяє регресу особистості до більш біологічних установок. Коли секс – не спосіб підтримки близьких стосунків, а лише механічний метод передання генетичного матеріалу для продовження роду.

Чоловіки на війні перебувають у постійні небезпеці та необхідності проявляти агресію, щоб захиститися й вижити. Вони не можуть собі дозволити бути ніжними та розслабленими.

– На війні це відволікальні емоції, які іноді коштують життя. Тому в підсвідомості вони вимикаються, – говорить Пільгук.

Отож сексуальні проблеми, які виникають у чоловіка, що повернувся з війни, спричинені його страхами та почуттям провини перед побратимами.

Дружина чи кохана дівчина мусять пам’ятати про це. Терпіння, любов і ласка з часом можуть повернути повноцінне інтимне життя. Проте іноді варто звернутися за допомогою до фахівця. В деяких ситуаціях це життєво необхідно.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

ФАКТИ

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини