19.8 C
Kyiv
Середа, 24 Липня, 2024

Що робить Росія, коли хоче окупувати іншу країну – яка закономірність
(fakty.com.ua)

Найпопулярніші

Фото: Факти ICTV

Оглядач з безпекових та оборонних питань Майкл Пек опублікував поради для країн, які не хочуть, щоб їх захопили російські війська. Він вказав на закономірність російських операцій за останні 50 років: коли Кремль хоче окупувати іншу країну, то спочатку йде на аеропорти.

Чому потрібно охороняти аеропорти

Невдала спроба Росії захопити міжнародний аеропорт Гостомель у Київській області на початку повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році була частиною добре налагодженої гри, вважає Майкл Пек.

Він звернув увагу, що Москва відправила спецназівців і десантників для захоплення аеропортів у Празі в 1968 році, Кабулі в 1979 році та тимчасово окупованому українському Севастополі у 2014 році, щоб сприяти просуванню наземних російських військ.

Зараз дивляться

– Ця стратегія може спрацювати з неймовірною швидкістю, коли елітні десантники захоплять аеропорт і створять повітряний плацдарм. Повітряні транспортні засоби потім можуть доставляти підкріплення, щоб розширити повітряну частину, чекаючи на з’єднання з броньованими колонами, що прямують через кордон, – зазначив оглядач.

Типова послідовність Росії

Майкл Пек стверджує, що російські військові операції відбуваються в типовій послідовності: розміщення сил на кордонах країні, які стала мішенню, щоб посилити політичний тиск і організувати вторгнення.

Згодом починається перетин кордону держави російськими спецназівцями, захоплення стратегічного аеропорту за допомогою повітряно-десантних підрозділів і висадження додаткових штурмових військ.

Читайте також


Путін спантеличений: Мусієнко пояснив, навіщо Макрон заявив про французькі війська в Україні


Росія захоплює території за одним сценарієм 50 років – у чому закономірність

Стратегія не завжди працює

Проте Майкл Пек звернув увагу, що ця стратегія не спрацювала під час повномасштабного вторгнення Росії до України. За його словами, авіаційний штурм Київщини у 2022 році зазнав фіаско.

Зокрема, авіаудари не змогли придушити українську ППО, яка збила численні російські літаки, не було близької авіапідтримки, а українські війська швидко контратакували 300 десантників в оточенні.

Інші операції РФ були успішними

Однак інші російські операції для захоплення аеропортів були в основному успішними, зазначив Майкл Пек. Він навів приклад з атакою на Прагу, яка допомогла військам Варшавського договору окупувати Чехословаччину з мінімальними боями та втратами.

Серед цих операцій – атака в Кабулі, метою якої було повалення президента Афганістану Хафізулли Аміна, хоча вона була більш кривавою. Сотні афганців і командування спецназу КДБ загинули під час штурму президентського палацу. Це закінчилося вбивством Аміна.

В українському Севастополі підрозділи російського спецназу теж спочатку захопили два аеродроми. Проте навіть якщо Росія може перевершити невелику державу у військовій силі, то це не гарантує успішного захоплення аеропорту, вважає Майкл Пек.

Коли РФ може бути вразливою

– Якщо захист буде готовий, то росіяни стануть вразливими. Ця вразливість зростає, якщо вони не мають переваги в повітрі над аеродромом, – звернув увагу він.

Якщо російським військам таки вдасться захопити аеропорт, то він вважає, що найкращим варіантом для країни, яка обороняється, є негайна контратака. Це дасть можливість витіснити противника та заблокувати злітно-посадкову смугу, щоб запобігти підкріпленню сил.

Читайте також


Вибухи на об’єктах армії РФ у Севастополі та Євпаторії: експерти назвали головну мету


Росія захоплює території за одним сценарієм 50 років – у чому закономірність

Джерело: Business Insider

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

ФАКТИ

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини