28.7 C
Kyiv
Субота, 27 Липня, 2024

Шмигаль про кризу на кордоні з Польщею
(www.radiosvoboda.org)

Найпопулярніші

Блокування кордону польськими аграріями «абсолютно безглузде», адже понад 90% експорту України йде морем або через дунайські порти. Таку позицію щодо протестів на польсько-українському кордоні висловив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час підсумкової пресконференції.

Він нагадав, що українська сторона запропонувала польській 5 кроків для вирішення ситуації. Серед них, зокрема, необхідність припини експорт зерна і продовольства з Росії і Білорусі до ЄС та самої Польщі.

За словами Шмигаля, від блокади кордону польськими фермерами більше збитків зазнає Польща, а не Україна.

«Абсурдність цієї ситуації в тому, що Польща втрачає більше, ніж втрачає Україна. Питання в тому, що втрати України сьогодні оплачуються кров’ю наших людей, в тому числі і фермерів, які гинуть на полях від мін, від обстрілів, втрачають свою техніку. Тому тут навіть не в економічних збитках питання, а в моральному аспекті», – розповів прем’єр.

Також, як заявив Шмигаль, попри протести, на кордоні з Польщею не були затримані жодні гуманітарні чи військові вантажі.

«Дуже важливо, що попри протести польських перевізників, фермерів, не зафіксовано жодного випадку блокування доставки в Україну зброї, військової техніки, гуманітарної допомоги, пального. Всі ці вантажі йдуть безперешкодно в Україну. Ось ці випадки, які голосно в telegram-каналах роздуваються, це не військові техніка. Це комерційні автомобілі, які везуть під різним виглядом», – сказав Шмигаль.

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України під час підсумкової пресконференції. Київ, 4 березня 2024 року

Водночас прем’єр-міністр наголосив, що повернення України «до довоєнних рамок» неможливе.

«Україна зробила величезний прогрес на шляху до євроінтеграції. Сьогодні ми вже знаходимося навіть не в статусі угоди про асоціацію, а в статусі перемовин. Це вже юридично інший статус. Тому Єврокомісія, я переконаний, на ці умови не піде. Це вже юридично неможливо», – зазначив очільник українського уряду у розмові з журналістами.

Працювати продовжують на платформі Єврокомісії та Координаційної Ради. Прем’єр каже, що «до 28 березня хотілося б розв’язати цю кризу».

Також Шмигаль додав, що міжурядова українсько-польська комісія з торговельно-економічного співробітництва засідатиме 11 березня і до неї уряд «дуже предметно готується».

Підсумовуючи, Денис Шмигаль зазначив, що ситуація на кордоні нині є контрольованою, протести мирними, а випадки вандалізму щодо українського зерна розслідує польська сторона.

«Я переконаний, винні будуть покарані і переконаний, що це не позиція польських фермерів, не позиція польського суспільства, власне так вчиняти з українським зерном. Ми розуміємо, що Росія тут має надзвичайно високий вплив», – сказав очільник українського уряду.

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Упродовж місяця вони планують блокувати всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва.

За час протесту польських фермерів сталися щонайменше чотири випадки розсипання українського збіжжя.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що питання деблокування кордону з Польщею має бути вирішене до 28 березня, інакше Україна залишає за собою право застосовувати дзеркальні заходи на пунктах пропуску.

Радіо Свобода

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини