27.6 C
Kyiv
Четвер, 25 Липня, 2024

Відключення світла влітку – як енергетики готуються до зими
(apostrophe.ua)

Найпопулярніші

У липні, коли очікується дефіцит в енергосистемі, на українців чекає репетиція масштабного блекауту.

Таку думку висловив журналіст-розслідувач Юрій Ніколов.

Зокрема, він поспілкувався зі знайомим енергетиком, який зазначив, що 7 червня з ремонту вивели атомний блок, тому на вихідних ситуація з відключеннями світла трохи покращиться. Разом з тим, ремонти на АЕС продовжуватимуться до опалювального сезону, тому вже влітку можливі більш тривалі відключення.

Читайте також: Забудьте про них: які прилади не варто вмикати через складну ситуацію зі світлом

Ніколов не виключає, що у липні українці побачать “репетицію зимового трешняка”, оскільки атомної енергії не вистачатиме, щоб хоч частково покрити дефіцит в енергосистемі.

“Якщо магічним чином влада не натягає якихось додаткових генераторів, то базовий сценарій на зиму такий: світло є 2 години, потім 6 годин нема. І так постійно. Це означає, що енергія на водоканали буде, і фекальні насоси працюватимуть. (Київстар, спиш?). Але безумовно стане ще гірше, якщо р*шисти розвалять ще щось. З Європи натягать електрики не вийде, бо на їхньому боці тупо нема достаніх потужностей для передачі нам. А будувати – це роки. Так само на роки – це будівництво нової генерації. На питання хто і що робить щоб швидко натягать купу дрібних котелень, когенераторів, і прочого – гірка посмішка. Оптимістично, якщо включаться всі кому треба (хто б слухав коли це говорили заздалегідь), то хоч якесь покращення може бути через дві зими”, – наголосив Ніколов у своїй публікації.

Далі журналіст попередив, що опалювальний сезон може стати катастрофою для населених пунктів, які отримували тепло від вже зруйнованих ТЕС. Подібний прогноз стосується не лише маленьких містечок, а й великих районів кількох мільйонних обласних центрів. Через зруйновану інфраструктуру не буде можливості подавати навіть теплу воду у батареї багатоповерхових будинків.

Ще одна проблема для України – доставка крупних енергоблоків з Європи. Вони можуть суттєво покращити ситуації в енергетиці, однак через свої розміри вони можуть легко стати ціллю для ЗС РФ. У цьому контексті Ніколов робить деякий висновок – Україна потребує сотні або тисяч менших енергоблоків, на які у Кремля не вистачить крилатих, балістичних або аеробалістичних ракет.

Бо з ППО, яке єдине може захистити крупні теплостанції, у нас біда”, – резюмував Ніколов.

Раніше ми розповідали, скільки енергетичних об’єктів в Україні зруйнувала Росія.

Вас може зацікавити:

Обнадійливий прогноз: як працюватиме мобільний зв’язок у випадку блекауту

Світло вимикатимуть рідше? У які години не буде електрики 8 червня

Не вмикайте кондиціонери: яке завдання поставив Кабмін перед чиновниками

Апостроф

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини