24.8 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Липня, 2024

Чому людина завдає собі каліцтва та поранення — експерти
(health.fakty.com.ua)

Найпопулярніші

Сьогодні, 1 березня, коли відзначається День обізнаності про самоушкодження, експерти Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) МОЗ України пояснили причини, через які людина починає шкодити сама собі.

Головна мета

За словами експертів, головна мета цієї дати – привернути увагу до проблеми аутоагресії, сприяти розумінню та співчуттю до людей, які мають прояви такої поведінки, та спонукати їх звертатися по допомогу.

– Самоушкоджувальна поведінка (селфхарм, self-harm) – будь-яка поведінка, під час якої людина завдає собі шкоди, намагаючись впоратися зі складними емоціями, переживаннями та спогадами, – пояснили в ЦГЗ.

За словами фахівців, частіше така поведінка проявляється у вигляді нанесення собі порізів, опіків та інших несуїцидальних самоушкоджень, наприклад, нанесення собі порізів гострими предметами, проколювання шкіри, видирання волосся, укуси.

Зараз дивляться

Чому люди завдають собі шкоди

За словами експертів, зазвичай така поведінка пов’язана зі стресом, тривогою, депресією, коли вони стають для людини нестерпними.

Багато людей здатні подолати напругу, розмовляючи з близькими, але дехто не може впоратися з почуттями і переживаннями, які переповнюють його, тому завдає собі шкоди, щоб впоратися з напруженням усередині.

Фахівці пояснили, що самоушкоджувальну поведінку може спричинити, наприклад, смерть близької людини, розлучення батьків, перехід в іншу школу, стрес, пов’язаний із навчанням, відчуттям надмірного навантаження, страху помилитися, вираз злості, низька самооцінка або проблеми зі сприйняттям свого тіла.

На що потрібно звернути увагу

На те, що людина катує сама себе, можуть вказувати такі ознаки, як:

  • наявність шрамів;
  • носіння одягу з довгими рукавами, навіть у спекотну погоду;
  • розмови про відчуття знебарвлення і безпорадності;
  • свіжі порізи, синці, сліди опіків;
  • часті повідомлення про випадкові поранення;
  • емоційна нестабільність і непередбачуваність.

Як допомогти

За словами експертів, важливо не засуджувати і не боятися такої поведінки, якщо помітили її у близької людини. Намагайтеся всіляко її підтримати. Не бійтеся спробувати поговорити з нею про її переживання. Дайте зрозуміти, що ви хочете допомогти і підтримати.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

ФАКТИ

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини