19.4 C
Kyiv
Субота, 27 Липня, 2024

МАСОВЕ ОТРУЄННЯ ВІДВІДУВАЧІВ ЗАКЛАДУ У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ СПРИЧИНИВ САЛЬМОНЕЛЬОЗ, – ЕПІДРОЗСЛІДУВАННЯ
(www.xm-inside.com)

Найпопулярніші

Сальмонельоз – такий результат епідеміологічного розслідування спалаху кишкових інфекцій у закладі громадського харчування у Хмельницькому. Дослідження провела бактеріологічна лабораторія ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”.

Нагадаємо, 27 лютого стало відомо про спалах кишкової інфекції на Хмельниччині. Тоді за меддопомогою звернулися 10 осіб. Хворі – дорослі мешканці обласного центру. Усі вони відвідували один заклад харчування. Фахівці Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб розпочали епідеміологічне розслідування.

Про їх результати повідомив керівник установи, головний держсанлікар області Микола Габрикевич.

Розповів, що у закладі відібрали зразки харчових продуктів, води, взяли змиви з об’єктів навколишнього середовища для проведення мікробіологічних досліджень. Також обстежили персонал, який працює у цьому закладі.

Встановлено джерело — сальмонела. Її виділено зі зразків кухаря. Також сальмонелу знайшли у соусі, який використовували для салату, та на спецодязі ще одного з кухарів закладу”, – повідомив Габрикевич.

Додав, що ця сальмонела — ідентична тій, яку виявили у хворих, що перебувають на лікуванні.

“Станом на сьогодні, 1 березня, захворіло 15 осіб. 11 з них – госпіталізовано. 10 людей перебувають в Хмельницькій міській інфекційній лікарні, ще один хворий – у Ізяславській багатопрофільній лікарні. Три людини перебувають на амбулаторному лікуванні ПМСД обласного центру”, – проінформував очільник ДУ.

Додав, що на інших харчових продуктах у закладі також виявили низку патогенної та умовно патогенної мікрофлори — золотистий стафілокок, кишкова паличка, ентеробактер.

“Загалом, із 40 змивів — 23 були з відхиленнями. Це все свідчить про недотримання закладом дезінфекційного режиму, санітарно-гігієнічних вимог”, – каже фахівець.

Наразі заклад не працює.

Довідково:

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella. Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб. Хвороба може перебігати в легкій формі. Проте, в деяких випадках, пов’язане з хворобою зневоднення може становити загрозу для життя.

Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, блювання, діарея.

ТЕМИ: ЗДОРОВ’Я

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм

ХМ-ІНСАЙД

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини